Patentler, buluşları yetkisiz kullanım ve ihlale karşı koruyan fikri mülkiyetin önemli bir unsurudur. Yapay zekanın (YZ) modern toplumdaki rolünün artmasıyla birlikte, YZ destekli buluşların patentlenebilirliği konusunda yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) yakın zamanda, bir insanın önemli bir katkısını gerektiren yapay zeka destekli buluşlar için patent verilmesine ilişkin yeni yönergeler yayınladı. Bu makalede, USPTO’nun yapay zeka patentleri kılavuz ilkelerinin etkilerini araştırıyoruz.
USPTO’nun yeni kılavuzu, yapay zeka yardımıyla oluşturulan buluşlar için patent verilmesinde insan katkısının rolünü ele alıyor. Ajans, patentlerin “gerçek bir kişinin önemli bir katkı sağladığı” yapay zeka destekli buluşları kapsayabileceğini açıkladı. USPTO’ya göre, patentler insan yaratıcılığını teşvik etme ve ödüllendirme işlevi gördüğünden, patentlenebilirliğin belirlenmesi insan katkılarına odaklanmalıdır. Bu nedenle, bir kişinin YZ destekli bir buluş için patent alabilmesi için “önemli bir katkıda” bulunması gerekmektedir.
Yeni kılavuza göre, YZ kullanımı bir insan mucidi patent almaktan otomatik olarak diskalifiye etmese de, “bir YZ sistemine yalnızca bir sorun sunan” bir kişi, sistemin ürettiği şey için patent alma hakkına sahip olmayabilir. USPTO, YZ destekli patentler konusunda kamuoyu görüşlerini talep etti ve halka açık oturumlar düzenledi ve yalnızca insanların patent mucidi olarak adlandırılabileceğini yineledi.
YZ’nin yükselişi, YZ sistemlerinin yardımıyla oluşturulan buluşların ne zaman patentlenebileceği de dahil olmak üzere fikri mülkiyet hukukunda birçok yeni soruyu gündeme getirmiştir. ABD mahkemeleri, YZ sistemlerinin tamamen YZ tarafından üretilen buluşlar için patent alamayacağını belirledi, ancak bir kişinin YZ yardımı ile yapılan buluşlar için ne zaman patent alabileceğini henüz değerlendirmediler. USPTO’nun yeni yönergeleri, bir kişinin buluşa “önemli ölçüde katkıda bulunduğu” zaman YZ destekli bir buluş için patent alabileceğini belirterek konuya biraz açıklık getiriyor.
USPTO’ya göre, buluşun ne zaman patentlenebilir olduğunun belirlenmesi, “patentler insan yaratıcılığını teşvik etme ve ödüllendirme işlevi gördüğünden, insan katkılarına odaklanmalıdır.” Ajansın yeni kılavuzu, insan yaratıcılığını ve yapay zeka destekli buluşlar için yatırımı teşvik etmek için patent koruması vermek ile gelecekteki gelişmeler için yeniliği gereksiz yere kilitlememek arasında doğru dengenin kurulması gerektiğini vurguluyor.
USPTO’nun kılavuz ilkeleri bir miktar netlik sağlarken, bir kişinin YZ destekli bir buluşa ne zaman “önemli bir katkı” yaptığını belirlemek zor olabilir ve “parlak bir test” yoktur. USPTO, YZ destekli bir buluş için “temel bir yapı taşı” sağlayan bir kişinin, buluşun yaratılmasına yol açan “her faaliyette hazır bulunmasa veya katılımcı olmasa” bile patent alabileceğini kabul etmektedir.
Sonuç olarak, USPTO’nun YZ destekli buluşlar için patent verilmesine ilişkin kılavuz ilkeleri, patentleme sürecinde insan katkılarının önemini vurgulamaktadır. Kurum, patentlerin insan yaratıcılığını teşvik etmek ve ödüllendirmek için işlev gördüğünü vurgulamaktadır. YZ’nin yükselişi fikri mülkiyet hukukunda birçok yeni soruyu gündeme getirirken, USPTO’nun yeni kılavuzu YZ destekli buluşların patentlenmesi konusunda bir miktar netlik sağlıyor. USPTO’nun kılavuzu, patent başvuru sahiplerini, mucitleri ve yenilikçileri YZ destekli buluşların patentlenmesinde insan katkısının rolü hakkında bilgilendirebilir.